Šimtmečio sūrio nominaciją išsivežė sūrių šventės naujokė

Loreta RIPSKYTĖ

Šeštadienį Pošupių kaimo bendruomenė jau dešimtąjį kartą sukvietė varžytis sūrių gamintojus. Tarp įmantriais prieskoniais gardintų, rūkytų ir keptų, įvairiomis spalvomis dažytų bei „apsimetėlių“, keptų iš bulvių tarkių, spaustų iš šermukšnių ir datulių, komisijos sprendimu išsiskyrė tradicinis uogomis dekoruotas lietuviškas sūris, kurį pristatė Kirnaičių kaimo folkloro kolektyvo „Klėčia“ narė Stasė Jankauskienė iš Beržininkų kaimo. Jos produktui skirta „Šimtmečio sūrio“ nominacija.

Aštriausiam sūriui svarbus prieskonių derėjimas

Į jubiliejinę sūrių šventę šiemet suvažiavo Joniškio, Šiaulių rajonų sūrininkai bei penktus metus šiame renginyje produkciją pristatanti Inara Malkalne iš Latvijos. Jos gaminiai jau spėjo pelnyti gerą vardą tarp pirkėjų. Šiemet prie jos atpažįstamų rūkytų, žolelėmis gardintų, didelių, tarsi duonos kepalai, ir mažų, apvalių, kaip vyniotinio gabalėliai, sūrių gulė ir naujas kūrinys, įtrintas gruziniškais aštriais prieskoniais.

Tačiau pastarąjį „Aštriausio sūrio“ nominacijoje netikėtai nurungė Šiauliuose įsikūrusios ukrainiečių bendruomenės „Karpatai“ pateiktas pusiau lydytas produktas, skanintas česnaku, puoštas ridikėliais, pomidorais, svogūnais. Mat konkurse atsižvelgta ne tik į prieskonių aštrumą, kaip stipriai jie „kerta“ į liežuvį, bet ir į tai, kaip dera tarpusavyje, ar neužgožia paties sūrio skonio.

Laimėjo išradingumas

Įmantriausiu sūriu tapti pretendavo „apsimetėliai“, kurių sudėtyje nebuvo nė lašo pieno. Komisija, vadovaujama fotografės Virginijos Lengvenienės, rinkosi iš saldaus pyrago, šermukšnių, datulių ir razinų gaminio bei sūrio formos bulvių plokštainio, puošto šoninės griežinėlių „eglute“. Pastarasis, kurį kepė Zita Kavaliauskienė, ir atnešė pergalę Kepalių kaimo bendruomenei.

Saldžiausiu pripažintas Danutės Žigulienės iš Ežeikių kaimo sūris su kakava ir aguonomis. Ši išradinga moteris Valstybės atkūrimo šimtmečiui sukūrė visą kompoziciją ir suslėgė net dešimt skirtingo skonio sūrių. Tarp jų buvo gardintų kmynais, česnakais, peletrūnu, kadagio uogomis, citrina ir persikais, ispaninio šalavijo, ožragės sėklomis, ciberžole ir kitais priedais.

Sudėtingas darbas komisijos laukė, ieškant gražiausio sūrio, nes gamintojai pasistengė juos dekoruoti įvairiausiomis žolelėmis, gėlių žiedais, uogomis, daržovėmis, trispalvėmis juostelėmis. Vistik prizas iškeliavo į Bariūnų kaimo bendruomenę, kuri papuošimus sukūrė ne tik iš ąžuolo lapų bei šermukšnių, bet ir lydyto sviesto, virtusio žiedais ir medaus koriu, iš kurių išpjaustytas skaičius „100“.

Specialus prizas atiteko išskirtinį ožkos pieno sūrį pagaminusiam Albertui Žąsinui iš Stoniūnų kaimo, kuris gyrėsi, esą, tokį produktą valgančiajam nebus jokių vyriškų problemų.

Šimtmečio sūrio esmė – paprastumas

O pačiu pačiausiu „Šimtmečio sūriu“ išrinktas Kirnaičių kaimo folkloro kolektyvui „Klėčia“ atstovavusios Stasės Jankauskienės tradicinis baltas su kmynais ir peletrūnu gaminys. Moteris pasakojo, kad „Klėčios“ vadovas Gediminas Andrašiūnas paklausė jos, ar turinti karvę. O išgirdęs teigiamą atsakymą pasiūlė pristatyti Pošupių renginyje savo sūrį.

Tarp konkursinių sūrių rikiavosi maldeniškės Emilijos Kvedarienės gaminys su rūtos šakelėmis, Jūratės ir Vytauto Petkų iš Ziniūnų, net trys plikiškiečių – Vaclovo Martinaičio, Sandros Ališauskienės, Vitalijos Šerienės bei Ramintos Petraitytės iš Drąsutaičių, Meilutės Makakveckienės iš Žvelgaičių keptas ir baltas su kmynais sūriai, puošti petražolėmis, pomidorais, gėlių žiedais bei dar kitų bendruomenių ir pavienių dalyvių gaminiai. Iš viso konkursui pateikti 25 sūriai.

Ne konkursinėje programoje nuo prekystalių greitai nyko pripažintos kulinarinio paveldo saugotojos Stefos Strakšienės gigantiški, mindaugiškės Angelės Balčiūnienės sūriai.

Renginyje dėmesio sulaukė Astos ir Giedriaus Balčiūnų vynuogių įvairovė, latviškos rūkytos žuvelės, Algio Mataičio virtas plovas. Savo rankdarbiais prekiavo gražiadarbės iš Šiaulių ir Jelgavos (Latvija).

Sveikinimai, šokiai ir dainos

Susirinkusius sveikino Seimo narys Vitalijus Gailius, kuris dalyvavo ir sūrių konkurso komisijoje, Seimo narys Arūnas Gumuliauskas, Pošupių kaimo bendruomenės pirmininkei Sigitai Samoilovai įteikęs istorinę Lietuvos vėliavą su Vyčiu. Bendruomenės vadovė su garbiu jubiliejumi pasveikino pošupietę Zofiją Janauskienę. Padėkos žodį Pošupių kaimo gyventojams tarė Joniškio policijos komisariato bendruomenės pareigūnė Daina Kaminskienė.

Šventėje dainomis žiūrovus džiugino Jolanta Rapečkaitė–Gižienė, Skaistgirio etnografinis kolektyvas, Pakruojo rajono Stačiūnų meno mėgėjų ansamblis „Nostalgija“, Šiaulių ukrainiečių bendruomenės „Karpatai“ atlikėjai, Jelgavos (Latvija) ukrainiečių ansamblis „Džerelo“, šoko Joniškio pagyvenusių žmonių asociacijos kolektyvas „Giedruva“, grupė „Stichija“.

Danutė Žigulienė suslėgė net dešimt skirtingo skonio sūrių, kuriuos skyrė sūrių šventės 10-mečiui ir Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui

Publikaciją remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas

„Sidabrė“ 2018 m. rugsėjo 12 d.