Sveikatos kodas – ir lėkštėje

Lina RUDNICKIENĖ

Kol visuomenę vargina tokios problemos kaip antsvoris ir nutukimas, daugėja lėtinių ligų, tokių kaip kraujagyslių sistemos ligos, padidėjęs kraujospūdis, antrojo tipo diabetas, insultas, vėžys ir net įvairūs psichikos sveikatos sutrikimai, nuolatinių sveikos gyvensenos mokymų niekada nebus per daug.

Visame pasaulyje sparčiai populiarėja gyvensenos medicinos klinikos. Ir Lietuva yra tarp lyderių – pirmieji įteisinome gyvensenos medicinos pareigybę bei parengėme studijų programas. Tai nauja, biomedicininiais moksliniais įrodymais pagrįsta medicinos sritis, kuri į ligų atsiradimą, jų prevenciją ir gydymą žiūri kaip į procesą, kurį galima valdyti, koreguojant ydingą gyvenimo būdą. Saugoti sveikatą, o susirgus sustabdyti ligą ir pasukti jos eigą atgal galima sąmoningai pasirinkus sveiką gyvenseną. Kaip koreguoti savo mitybą, į ką būtina atkreipti dėmesį, praėjusią savaitę Visuomenės sveikatos biuras atsakyti joniškiečiams į šiuos klausimus pakvietė naujojoje gyvensenos medicinos srityje dirbančias kineziterapeutę Aistę Kučinskienę ir farmacininkę Vilmą Verygienę iš Kauno, kurios praktiškai pamokė, kaip gaminti sveiką maistą ir net leido savo skonio receptoriais pajausti, kad ir sveikas maistas gali būti skanus.

Vilma Verygienė joniškietes moko virti sveiką žiedinių kopūstų ir brokolių kotų sriubą

Plačiau: "Sidabrė" 2019 m. gruodžio 11 d.